Plate je gerecht op je servies in een ronde vorm

Keramiek servies Amsterdam gemaakt in Portugal

Het 'platen' van gerechten gaat veel verder dan simpelweg serveren: het laat je kleuren, vormen en ruimte op je servies samenbrengen. In deze blog ontdek je hoe je je gerecht kunt transformeren door ronde plating op het bord te gebruiken. 

Plating van je gerecht

Het platen van een gerecht is als het componeren van een meesterwerk. Er zijn talloze manieren om je gerecht te presenteren, maar één essentiële factor is het creëren van een visueel aantrekkelijk plaatje als je een keuze hebt gemaakt uit je serviessets. Het draait allemaal om balans: verschillende kleuren en vormen moeten samenwerken op je servies om een lust voor het oog te creëren en de smaakervaring te versterken.

Bord platen op keramiek servies Amsterdam
Foto: Bord uit de serviesset Broken Shells

Ronde vormen op servies

Simpel en prachtig. Ronde plating is een bijzonder effectieve techniek. Door het midden van het bord als focuspunt te gebruiken, kun je de ruimte om het gerecht heen maximaliseren. Dit geeft je de mogelijkheid om met symmetrie en asymmetrie te spelen, waardoor je een unieke visuele impact kunt creëren. Het gebruik van hulpmiddelen zoals ronde RVS-uitsteekvormen helpt je om je gerecht perfect rond te krijgen.

Stappenplan voor Ronde Plating

  1. Kies de juiste borden: Begin met het selecteren van borden die de kleuren en textuur van je gerecht aanvullen. De juiste keuze van servies legt de basis voor een geslaagde presentatie.

  2. Plaats het gerecht in het midden: Plaats je hoofdingrediënt in het midden van het bord, en gebruik indien nodig een ronde RVS-uitsteekvorm om de gewenste ronde vorm te creëren.

  3. Ga de hoogte in: Geef je gerecht extra dimensie door te spelen met hoogte. Voeg kiemgroenten, scheuten of groene blaadjes toe voor dat ene beetje extra.

  4. Finishing touch: Maak je bord schoon en voeg eventuele laatste details toe. Het is klaar om te serveren.

Probeer het uit en oefen er mee om je gerechten nog mooier te maken.