Tip voor de thuischef: Linear plating

Tip voor de thuischef: Linear plating

Het serveren van een heerlijke maaltijd draait niet alleen om de smaak, maar ook om de presentatie. Een populaire techniek hiervoor is 'linear plating'. In deze blog leggen we uit hoe je met deze methode je gerechten als een echte chef kunt presenteren. 

Wat is linear plating?

Linear plating is een techniek waarbij je de ingrediënten op je bord in rechte lijnen rangschikt. Dit kan horizontaal, verticaal of zelfs diagonaal zijn, afhankelijk van het ontwerp dat je in gedachten hebt. Deze methode zorgt voor een strakke, moderne en elegante uitstraling die de aandacht trekt.

Het juiste servies kiezen

Bij het opmaken van een bord is het belangrijk om het juiste servies te kiezen. Ga je bijvoorbeeld de hoogte in met een diep bord, zoek je naar kleurcontrasten tussen het gerecht en het bord of ga je voor een neutrale achtergrond zoals wit of beige om je creativiteit de vrije loop te laten? Je bord is jouw canvas en kan hét verschil maken in de presentatie van je gerecht.

Tips voor het perfecte bord

Nu je weet wat linear plating is en welk servies je nodig hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Hier zijn een paar tips om je te helpen het perfecte bord op te maken:

  • Speel met texturen: Zorg voor variatie in texturen en kleuren om je bord interessant en aantrekkelijk te maken. 
  • Kleed aan: Voeg bijvoorbeeld kruiden of eetbare bloemen toe om het gerecht extra karakter te geven.
  • Houd het clean: Plaats je ingrediënten in een rechte lijn op het bord en zorg dat je eventuele vlekken of druppels schoonmaakt.
  • Geef ruimte: Een mooi opgemaakt bord ligt niet te vol. Laat wat lege ruimte over zodat het gerecht écht centraal staat. 

Linear plating is een eenvoudige maar effectieve manier om je gerechten een professionele uitstraling te geven. Met het juiste servies en een beetje creativiteit kun je je eetervaring naar een hoger niveau tillen. 

Ga ook aan de slag en verras je gasten met prachtige, opgemaakte borden. Wat dacht je van onze blauwgroene Ocean Breeze pastaborden of de matte witte kleur van de Dreamy Ivory dinerborden?