Voor de thuischef: Tips voor plating

Voor de thuischef: Tips voor plating

Het is vrijdagavond. Na een week hard werken, komen er vanavond vrienden bij je over de vloer om te eten. Toen je ze uitnodigde leek het nog zo’n goed idee om ze met hoge verwachtingen op te schepen: Meerdere gangen op je nieuwe servies en een presentatie à la het restaurant. Maar nu moet je tijdens het boodschappen doen de gerechten nog bedenken die op het bord terechtkomen. Wij helpen je met de plating van je gerechten. 

‘Plating’ is een horeca-term voor het opmaken van je bord. Het laat je nadenken over elk onderdeel van een gerecht en hoe je dat in z’n totaal presenteert. Hierbij enkele technieken voor het positioneren van je gerecht op een bord die jou als thuischef helpen van elk gerecht een plaatje te maken:

(1) Groot bord, klein gerecht

Een schilder gebruikt een canvas om kleuren en vormen aan te brengen, die resulteren in een prachtige compositie. Gebruik het bord om je gerecht - letterlijk - centraal te laten staan, om hetzelfde effect te creëren! Een bord dat niet kan missen in je serviesset.

(2) Klein bord, groot gerecht

De andere kant op kan natuurlijk ook: Benut de volledige ruimte van een kleiner bord van je servies. Hiermee kan je een relatief klein gerecht groot laten ogen.

(3) De lijn

Krijg je een vis- of vleesgerecht in een restaurant waar ze aandacht geven aan plating, zie je de rechte lijn vaak terugkomen. Op een groter dinerbord gebruik je een rechte lijn waar je je gerecht op positioneert. Dit kan precies in het midden van het bord, of wat verder naar links of rechts.

(4) De Cirkel

Door een cirkel precies in het midden te plaatsen, krijg je een hele strakke presentatie van je gerecht. Zoals de tomatentartaar in de afbeelding hieronder. Handige hulpmiddelen zijn ronde bakvormpjes of ronde schaaltjes om de perfecte ronde vorm te krijgen. 

(5) De Splash

De Splash is niet alleen mooi, maar ook erg leuk om te doen! Kies een mooi gekleurde groente, kook het, pureer het, pak een lepel en mik het van een kleine afstand op het bord. Wij kozen voor een paarse wortel, zoals je ziet in de afbeelding hieronder. Tip: Maak je lepel niet te vol. 

Dinerbord Dreamy Ivory met een splash van paarse wortel

Zelf aan de slag

Probeer te spelen met kleuren, hoogtes, texturen en contrasten. Een mooi bord helpt je om je gerecht er nóg meer uit te laten springen. Probeer onze kleuren Ocean Breeze en Midnight Blue om jouw gerechten uit laten blinken. 

Lees ook: Eten met je zintuigen